• Handtherapie

    Handtherapie

Wanneer

Handtherapie is de behandeling en de begeleiding van mensen die hun armen en handen niet (meer) kunnen gebruiken zoals ze wensen. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door zeer uiteenlopende redenen, zoals door een verwonding of ongeluk, door een (chronisch) aandoening als bijvoorbeeld de ziekte van Dupuytren, door slijtage van gewrichten, door reuma, door overbelasting, bij aandoeningen of klachten van zenuwen of door een aangeboren afwijking. Binnen de handtherapie staat naast het verbeteren van de handfuncties zoals bewegen en kracht het weer kunnen uitvoeren van de dagelijkse activiteiten die voor u belangrijk zijn centraal.

Hoe ziet de behandeling eruit?

• Intakegesprek: de behandeling begint altijd met een intakegesprek en uitgebreid onderzoek. In het gesprek vragen we onder andere wat uw klachten zijn, wat de gevolgen daarvan zijn voor uw dagelijkse activiteiten, werk, school en dergelijke.

• Onderzoek: voordat we kunnen gaan behandelingen willen we eerst weten wat het huidig functioneren is en wat de handproblemen zijn. Samen stellen we doelen op en bespreken we de behandelmogelijkheden. Het testen herhalen we tijdens het behandeltraject regelmatig zodat we kunnen zien of u vooruit bent gegaan.

• Oefentherapie: met speciale oefeningen werkt u aan verbetering van onder andere beweging, kracht, gevoel en fijne motoriek in uw handen. Voor intensieve langdurige oefentherapie werken we samen met de hand-fysiotherapeut in de regio.

• Spalktherapie: een spalk zorgt voor rust, bescherming en ondersteunt bij verschillende handproblemen het herstelproces en/of het gebruik van uw hand. Spalken worden volledig op maat gemaakt waarbij u keuze heeft uit verschillende materialen. Of uw handtherapeut geeft advies over de aanschaf van een specifieke spalk.

• Dagelijkse activiteiten: we kijken samen hoe u op dit moment de dagelijkse taken in bijvoorbeeld zelfverzorging, huishouden, uw werk, hobby’s en gebruik van vervoer op een verantwoorde manier kunt uitvoeren. Naarmate uw herstel vordert, wordt er steeds gekeken hoe deze manier steeds meer op uw eigen vertrouwde werkwijze kan gaan lijken. Bij chronische klacht leren we u hoe op een juiste manier de handen kunt blijven gebruiken (gewricht bescherming / ergonomie).

• Hulpmiddelen: het kan zijn dat hulpmiddelen u (tijdelijk) kunnen helpen om dagelijkse handelingen weer zelfstandig te doen. Een hand-ergotherapeut heeft de expertise om met u samen te kijken met welke hulpmiddelen dat kan en hoe u deze het beste kunt gebruiken.

We heb een goede samenwerking met de handtherapeuten in de regio. Denk hierbij aan hand-fysiotherapeuten en het Hand en Pols Centrum Terneuzen (revalidatie).
  ADRES
Ergotherapie Terneuzen
Beethovenhof 3A
4536 AE Terneuzen
Stacks Image 1627_42
CONTACT
T 0115-622655
E info@ergotherapieterneuzen.nl
SOCIAL MEDIA
Gerealiseerd met Webcompact van Laveto.